Menu

SjÀlvledarskap för Kulturskapare

SjÀlvledarskap för kulturskapare Àr en metodbok som riktar sig till yrkesverksamma kulturskapare. Den bygger pÄ metoder i konstnÀrlig företagslogik.

Att leda sig sjÀlv Àr en del av att vara kulturskapare. Det Àr du som bestÀmmer hur du ska lÀgga upp ditt arbete, nÀr du ska starta din dag eller vilka jobb du ska sÀga ja eller nej till. Du behöver dÀrför vara din egen ledare som ger dig rÀtt förutsÀttningar inför de moment och uppgifter som ditt arbete bestÄr av.

Boken Ă€r framtagen av Kreativa Öland och Brighter Business, och en del av metodmaterialen Ă€r hĂ€mtade ifrĂ„n Transits kurs Organisk Process Metod. Boken Ă€r producerad inom projektet Skapande KĂ€rnan i KKN, dĂ€r Transit ingĂ„r som samarbetspartner.

Ny rapport om kulturskapares förutsÀttningar

Skapande kĂ€rnan i kulturella och kreativa nĂ€ringar – strukturella hinder för yrkesutövande

CapellagĂ„rden, Transit och Artifex slĂ€ppte 2022 en rapport om kulturskapares förutsĂ€ttningar för att utöva sina yrken, spĂ€nningsfĂ€ltet mellan att vara kulturskapare och företagare samt bristen pĂ„ relevanta stödinsatser för denna yrkesgrupp. Rapporten mĂ„lar en bild över hur den yrkesverksamma kulturskaparens arbetsliv ser ut och de strukturella hinder som mĂ„nga möter. Rapporten bygger bĂ„de pĂ„ egna erfarenheter och tidigare forskning. 


Genomförda Projekt

Virtuellt konstnÀrsresidens & virtuellt visningsfönster

Under vÄren 2023 genomförde Transit ett virtuellt residens för konstnÀrer bosatta och verksamma pÄ glesbygd, landsbygd, mindre stad eller ort över hela Sverige. 12 antagna konstnÀrer frÄn olika konstformer och delar av landet deltog. Residenset avslutades med ett virtuellt visningsfönster med vernissage och performance i samarbete med Arena STOFF. Projektet finansierades av KulturrÄdet.

Rapporter, undersökningar, och artiklar genomförda av Transit:

Breddat Stöd för Ett Breddat Kulturutbud ÖPPNA SOM PDF LADDA NER UTSKRIFTSVÄNLIG VERSION

Hot och Kränkningar ÖPPNA SOM PDF LADDA NER UTSKRIFTSVÄNLIG VERSION

Förstudie av Infrastruktur för Konstproduktion i Stockholmsregionen ÖPPNA SOM PDF