Menu

Ernesto Sánchez Valdés

 

Ernesto är en kubansk dokumetärfilmare och inspelningsledare. Han flyttade till Sverige 2016.

Han pluggade film, radio och television vid konstuniversitetet i Havanna (Instituto Superior de Arte, ISA) med inriktning på regi och tog sin magisterexamen i juni 2015.

Ernesto har lång erfarenhet som FAD (inspelningsledare) och SAD inom fiktiv lång- och kortfilmsproduktion samt dokumentärfilm, såväl utländska som kubanska produktioner. Under sin tid i Sverige har han arbetat som FAD i många produktioner.

Som dokumentärfilmare började Ernesto sin karriär på Kuba och regisserade flera dokumentärer där. Han senaste dokumentär, Kulthjälte (2015,) var sin sista färdig fick bra recensioner och tilldelades olika priser på Kuba. Filmen handlar om representationen av José Martí (Kubas nationalhjälte) genom massproduktion av hans byster.

I Sverige har Ernesto fortsatt sitt arbete som dokumentärfilmare och håller på med två olika projekt:

Do you see me? som handlar om hudblekningen i Kampala, Uganda och Life and death in Kasensero som fick Konstnärsnämnden:s resebidrag och nu är under utveckling. Den berättar Kasenseros historia; en fiskarby i södra Uganda, dess befolknings relation till deras historia och relationen mellan livet och döden.

På samma gång arbetar Ernesto inom som casting assistent på Casting STHLM bolag och som filmlärare på Röda Korsets Folkhögskolan sedan 2016 samt på Biskops Arnö Dokumentärskola sedan 2018.

https://vimeo.com/user63869908