Menu

Om Transit

Transit är en ideell förening för yrkesverksamma filmare, musiker, scenkonstnärer, bildkonstnärer och formgivare. Transit erbjuder kontorsplats, workshops och handledning som en form av stipendium. Totalt är det 25-30 frilansande konstnärer i ett öppet kontorslandskap som delar kontakter och kunskaper vid lunchbordet dagligen. Transit finansieras av Kulturförvaltningen Stockholms läns landsting.

Transit ska bidra till bättre förutsättningar för bildkonstnärer, filmare, scenkonstnärer, musiker och formgivare att utöva och livnära sig på sitt konstnärskap och sin kompetens.

Transit ska genom sin verksamhet bidra till ett utbud av rika och fria konstnärliga verk och projekt samt innovativa och hållbara produkter och tjänster. Dessa bidrar i sin tur till individers och samhällets kulturella och ekonomiska utveckling. Transit ska därtill vara en opinionsbildare som verkar för bättre förutsättningar för konstnärer och kreatörer i sin yrkesutövning.

Bakgrund

Den ideella föreningen Transit Kulturinkubator driver Transit på Telefonplan. Vi samarbetar med SITE, Starthus KMH på Kungliga Musikhögskolan, Konstfack Alumni och Film Stockholm för att tillsammans stödja filmare, scenkonstnärer, formgivare, musiker, bildkonstnärer och konsthantverkare i Stockholms län. Vi arbetar tillsammans för att påverka beslutsfattare att förbättra arbetsvillkoren för yrkesverksamma konstnärer.

I vårt nätverk ingår även branschorganisationer, konstnärliga högskolor och andra intresseorganisationer inom ”våra” fält. Hos våra samarbetspartners kan både vi och du få mer information och kunskap för att utvecklas. Transit startades 2004 av Konstfack och ombildades i samband med Stockholms Läns Landstings finansiering till en fristående ideell förening 2010.

 


Transits styrelse

Camilla Thorn-Wollnert, Ordförande 
Ledare och konsult med spetskompetens inom kultursektorn samt kulturella, konstnärliga och kreativa näringar.

Anders Lindgren, vice Ordförande
Affärsutvecklare med konstnärlig kompetens och bildkonstnär

Maria Lantz
Rektor Konstfack

Ulrica Källén
Verksamhetsledare, Klys 

Petter Wallenberg
Konstnär, musiker, författare, regissör och hbtq-aktivist

Valentina Chamorro Westergårdh
Regissör, manusförfattare och producent


Partners

Helena Bunker och Adam Potrykus grundare av STOFF

STOFF

Stockholm Fringe Festival (Stoff) är partners till Transit.

Stockholm Fringe Festival (Stoff) står för konstnärlig frihet, chansen att få pröva sin idé på en publik, möjligheten att skapa nätverk och kreativa samarbeten med andra artister samt att få utvecklas och inspireras från en uppsjö av konstformer.

Under fem dagar förvandlas staden till en spelplats, där artister från när och fjärran exploderar i en scenkonstfest. Stoffs huvudsakliga mål är att lyfta fram och marknadsföra nya artister och grupper. Festivalen vill vara ett spännande komplement till den etablerade scenen och erbjuder en plattform för innovativ scen-, performance -, foto- och installationskonst.

Stoffs fokus ligger i att uppmuntra oetablerade artister som ännu inte funnit sitt forum, men välkomnar också etablerade grupper/individer som i sitt arbete främjar innovation. Genom internationella gästspel som till exempel The Infernal Comedy med John Malkovich, Mykki Blanco och Forced Entertainment vill festivalen förminska mellanrummet mellan den etablerade och oetablerade scenen. Fringe sammanför, utvecklar och inspirerar till ett ökat samarbete med hjälp av Q&A, workshop, debatt och samtal. Välkommen till Stoffholm!

www.stockholmfringe.com

Transit 10 år

Den andra oktober 2019 firande Transit 10 års jubileum och vi firande bland annat genom att skapa en spellista med de musiker som suttit eller sitter på Transit Kulturinkubator fram tills dess.