Menu

Projekt

Ny rapport om kulturskapares förutsÀttningar

Skapande kĂ€rnan i kulturella och kreativa nĂ€ringar – strukturella hinder för yrkesutövande

CapellagĂ„rden, Transit och Artifex slĂ€pper rapport om kulturskapares förutsĂ€ttningar för att utöva sina yrken, spĂ€nningsfĂ€ltet mellan att vara kulturskapare och företagare samt bristen pĂ„ relevanta stödinsatser för denna yrkesgrupp. Rapporten mĂ„lar en bild över hur den yrkesverksamma kulturskaparens arbetsliv ser ut och de strukturella hinder som mĂ„nga möter. Rapporten bygger bĂ„de pĂ„ egna erfarenheter och tidigare forskning. 


Transits digitala intensivresidens Open Call 18 okt-12 nov

Under vÄren 2022 arrangerar Transit Kulturinkubator tvÄ digitala intensivresidens för yrkesverksamma konstnÀrer inom omrÄdena film, scenkonst, bildkonst, formgivning, musik och/eller konsthantverk. Residensen riktar sig till konstnÀrer som har anknytning till nÄgon av Transits samarbetspartners Tjallegoahte (Sapmi), CapellagÄrden, Artifex, och Resurscentrum för konst Norrbotten eller Àr verksamma inom regionerna Norrbotten, JÀmtland HÀrjedalen och GÀvleborg.


Konsten att fĂ„ konstnĂ€rliga produktionshus att fungera – Ett samtal om Best Practice med Kapsylen och Wip:Sthlm

Den 16 november kl 18:00-20:00 bjuder Produktionsplatserna och Transit Kulturinkubator in till ett digitalt samtal om Best Practice med Wip:Sthlm och Kapsylen.

Det finns mÄnga utmaningar med att driva ateljéer och produktionshus. NÄgra organisationer som har lyckats bra med en stabil produktionsmiljö för kreatörer Àr Wip:Sthlm och Kapsylen. Under samtalet berÀttar WIP och Kapsylen om sina verksamheter och delar med sig av deras erfarenheter. Vad Àr deras bÀsta tips och hur har de tagit sig an utmaningarna? Samtalet avslutas med en öppen frÄgestund.

Produktionsplatsernas aktiviteter Àr till för dig som driver eller Àr medlem av en ateljéförening eller annan konstnÀrlig produktionsplats.

Medverkande gÀster
Jonathan Sandberg – styrelseledamot och medlem i gruppen Rub-a-dub, en av Kapsylens musikstudios.
Anna Ridderstad – konstnĂ€r och ledamot i Wip:Sthlms styrelse.

Samtalsledare
Linda Bonaventura – Transit Kulturinkubator
Jon Brunberg – Produktionsplatserna

HĂ€r skapas konsten

Ett samarbetsprojekt med Produktionsplatserna

Produktionsplatserna Àr ett nÀtverk av konstnÀrliga produktionsplatser som startades av företrÀdare för ett antal ateljéföreningar i Stockholmsregionen. NÀtverket fungerar för nÀrvarande som kunskapsforum och har ambitionen att bli en samlande röst för de konstnÀrliga produktionsplatserna i kulturpolitiken och verka för ett socialt hÄllbart konstliv och dÀrmed ett rikt kulturliv i Sverige.

WORKSHOPS VI ERBJUDER UNDER 2021
Under vĂ„ren 2021 drog samarbetet mellan Transit och nĂ€tverket Produktionsplatserna igĂ„ng med workshops för dom som driver eller Ă€r medlemmar av en ateljĂ©förening eller annan konstnĂ€rlig produktionsplats. Vi erbjöd tvĂ„ kostnadsfria workshops för alla som vill kompetensutvecklas inom föreningskunskap, policyarbete och pĂ„verkansarbete.

FÖRENINGSKUNSKAP  – VAD BÖR MAN TÄNKA PÅ?
Workshopledare: My Gross  
Datum & Tid: Tisdag 18 maj 2021, kl 18.00 – 20:30

PÅVERKANSARBETE – HUR NÅR NI UT OCH FRAM?
Workshopledare: Silvia Kakembo
Datum & Tid: Tisdag 1 juni 2021, kl 18.00 – 20:30

HÖSTENS WORKSHOP

Under hösten 2021 kommer ytterligare en workshop att arrangeras. Mer info om detta slÀpps snart!

LÄS MER om projektet och vĂ„rens workshops

LÄS MER  om produktionsplatserna.


 

PROCESSPODDEN

Transit och Filmbasen vill lyfta den konstnĂ€rliga processen, arbetet som leder fram till ett verk. Under olika konst-och kulturevent bjuder vi in olika konstnĂ€rer till publika samtal om deras arbetsprocesser. Samtalen spelas ocksĂ„ in och blir podcasten “Processpodden”.