Menu

Kalle Fransson

Kalle Fransson är manusförfattare och regissör (i den ordningen) som är utbildad vid Stockholms konstnärliga högskola, Alma manusutbildning och Biskops Arnö. Under sin karriär har han velat skriva drama men alltid lyckats glida ner, och hamnat, i humorträsket. Eller var det kanske tvärtom? I vart fall håller han det stora, långa berättandet, historier som tangerar orättvisor, far och barn-relationer, nostalgi och/eller trams varmt om hjärtat.

Med inspiration av bland annat Hasse och Tage, Grotesco, diverse skräp-TV (och övriga referenser) från millennieskiftet samt sitt eget futtiga liv arbetar han på en TV-serie om tre tioåringar som när de inser att deras skola ska bli en sockerfri zon tar saken i egna händer och startar en sockerkartell.

Han utvecklar också den mer allvarsamma långfilmen, ”Grottan”, om ett syskonpar som flyr in i en, ska det visa sig, magisk grotta när de får reda på att deras pappa ska flytta tillbaka till sitt hemland och lämna dem bakom sig. Ett drömskt äventyr där de tvingas till en personlig resa och ett sorgearbete på egen hand till följd av pappans livsval. Ett förhöjt Orfeus och Eurydike-inspirerat drama om sorg, krishantering och acceptans; om att som barn tvingas konfrontera stora känslor och att bli vuxen alltför tidigt.

Som om inte det vore nog jobbar han också med kortfilmen ”Pianot” (även den icke-tramsig) om en ung-vuxen kvinna som hamnar i en livskris när hon just flyttat hemifrån men hittar sig själv i ett piano i soprummet. Tillsammans med kompositören och musikern Arvid Ageborg (Tall Tales) arbetar han med att hitta soundtracket och styckena till filmen.