Menu

Lisa Björkström

Om Lisa 

Lisa Björkström är dockmakare, dockspelare och animatör som arbetar främst med scenkonst och film, men även med utställningar och som pedagog. Hon har treårig högskoleexamen i dockteater från Dramatiska Institutet samt en magisterexamen till barnprogramproducent i radio och tv. 

Lisas utgår alltid ifrån konsten att berätta genom att ge dockor/objekt/skuggor liv. I sitt konstnärskap använder hon sig av både traditionella och experimentella dockteater- och dockspeltekniker och ofta i möte med andra konstformer och genrer. 

Hon har lång erfarenhet av att formge och utveckla koncept med dockor/objekt/skuggor för scen och film och tillverkar alla typer av speldockor. Hon dockspelar och animerar stop-motion filmer, och var t.ex. chefsanimatör i dockoperafilmen Love and war. Hon har varit anställd av Scenkonstmuseet, Stockholms Konstnärliga Högskola, Stockholms Stadsteater/Marionetteatern, Vadstena-Akademien, Boulevardteatern, Dockteatern Tittut m.fl.

I egna projekt bygger Lisa gärna skuggspelsmaskiner och interaktiva skuggspelsinstallationer och återkommande teman är mellanmänskliga relationer, makt och genus. Under sin tid på Transit kommer Lisa jobba med ett projekt där hon undersöker konsten att vara osynlig utifrån ett dockspelar- och animatörperspektiv.