Menu

Tove Dahlberg

Tove Dahlberg är operasångerska och har fram tills för några år sedan främst varit verksamt utanför Sverige, t ex i Storbritannien, Frankrike, Belgien, Italien och USA. Hon har bl a framträtt som Dorabella i Così fan tutte på Opéra National de Lyon i Frankrike (produktionen har sänts på SVT och i musik-tv-kanalen Mezzo), Mélisande i Pelléas et Mélisande på Glyndebourne i England (för rollen fick hon Glyndebourne Promise Award) och titelrollen i den nyskrivna operan Julie, baserad på Strindbergs drama, vid La Monnaie i Bryssel och operafestivalen i Aix-en-Provence i Frankrike. 

Hon har varit solist i Händels Messias med San Francisco Symphony Orchestra och sjungit Mozarts C-mollmässa på Lincoln Center i New York (mässan finns även på cd med Tove och the Handel and Haydn Society i Boston). Hon var också en av solisterna i BBC:s Till minne av Auschwitz, en europeisk samproduktion som belönades med en Emmy som bästa kulturfilm 2005, senare utgiven på DVD.

Sedan några år arbetar Tove främst i Sverige. På Folkoperan i Stockholm har hon gestaltat Kleopatra i Julius Caesar, Sièbel i Faust och Valencienne i Glada änkan. Hon har spelat rollen som Linnés dotter Lisa Stina i Jonas Forssells Trädgården på Drottningholmsteatern.

Ett intresse för genusfrågor och normkreativitet har lett till att Tove sökt till sig till forskningsvärlden. Parallellt med sin frilansverksamhet doktorerar Tove sedan hösten 2015 i Musikalisk gestaltning på Musikhögskolan Campus Piteå vid Luleå Tekniska Universitet. Hon innehar en konstnärlig doktorandtjänst vilket innebär att hon forskar genom sitt eget sjungande. Just nu driver hon ett forskningsprojekt om normkreativ opera.

Utöver forskningen och sitt frilansande som sångerska driver Tove även egna projekt. Nu närmas arrangerar hon en workshop i dragking-teknik för sångare och andra scenkonstnärer i samarbete med Teaterförbundet för scen och film där hon är ordförande i Sångaravdelningen.

www.tovedahlberg.com