Menu

Den Andra Operan

DEN ANDRA OPERAN (DAO) går mot strömmen och spelar enbart operaverk tonsatta av kvinnor och med tyngdpunkten på kvinnliga konstnärliga team.

Idag är nära 100% av de operor som framförs på världens operascener skrivna av män. Den Andra Operan lyfter fram historiens dolda operapärlor med kvinnliga upphovspersoner.
Den äldsta bevarade operan av en kvinna är från år 1625, ”Ruggiero” av Francesca Caccini. Sedan dess har hundratals operor skrivits av kvinnor genom seklen, många av dem mycket framgångsrika.

Eftersom kunskapen om kvinnliga operatonsättare och librettister idag är liten forskar DAO genom ideellt arbete fram mer kunskap, noter och material. Vi har funnit många skatter som väntar på att bli framförda.

Förutom att förbättra representationen av skapande kvinnor gör denna inriktning även att våra produktioner ger plats åt berättelser och uttryck som vanligtvis inte framförs på dagens operascener.

Hittills har DAO producerat två operauppsättningar, Förvandlingar i helvetet av Isabelle Aboulker 2018 och Amasonernas drottning av Maria Antonia Walpurgis 2019. Inget av dessa verk hade tidigare spelats i Sverige. Och hösten 2020 gjorde DAO en konsert i samarbete med Confidencen med musik ur operor skrivna av drottning Lovisa Ulrikas kvinnliga släktingar Vilhelmina och Anna Amalia.