Menu

Mattias Lech

Mattias Lech är skådespelare och regissör utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och Stockholms Dramatiska Högskola. Efter avslutad utbildning har han huvudsakligen fokuserat på skapandet av egna scenkonstverk. I dessa projekt har undersökandet och utvecklandet av metoder och nya förhållningssätt till kollektivt skapande och arbete varit en central utgångspunkt och de har uteslutande genomförts i nära samarbete med andra konstnärer.

Sedan 2013 är han en del av scenkonstkollektivet GomesLechQuigley. Trion skapar tillsammans praktiker, ritualer och situtionsspecifika verk där personliga möten, kollektiva aktiviteter och performativa presentationer utgör det huvudsakliga formspråket.

2014-2016 skapade och presenterade GomesLechQuigley en serie bestående av åtta scenkonstverk betitlade ”HAPPILYFOREVERAFTER#1-8” runt om i Sverige. Verken utvecklades under ett längre residens vid Teater Halland, inom ramen för Riksteaterns projekt Konstnärlig Utveckling Unga Vuxna samt i egen regi.

Mattias har vidare i nära samarbete med den norske scenkonstmakaren Ivar Furre Aam skapat föreställningarna ”The expressions of the emotions in man and animal” 2013 och Analyze this! 2016. Två verk som båda undersöker frågor rörande ”emotional labour”, (själv)-suggestion, förhållandet mellan ”det spelade” och ”det verkliga”, autofiktivt berättande i en teaterkontext samt maktförhållanden och hierarkier mellan aktör och åskådare. Deras arbeten har presenterats på bl.a. Black Box i Oslo, Avantgarden i Trondheim samt MDT och Turteatern i Stockholm.

Utöver dessa självinitierade projekt har Mattias arbetat som skådespelare på både institutionsteatrar och i det fria fältet i Sverige och Norge samt turnerat internationellt och samarbetat med konstnärer som Marina Abramovic (SRB/US), Sidney Leoni (FR/BE), Szyber/Reich (SE), Lisa Lie (NO) och det isländska teaterkompaniet Vesturport.

Under 2017 skapade han föreställningen DÖDEN, i samarbete med koreografen Lisen Ellard, för Ung Scen Norr. Ett samarbete som fortsätter under 2018-19 då de, med stöd av konstnärsnämnden, utvecklar verket The Funeral.