Menu

Sven Blume

2017-06-31 Stockholm-Sweden
Sven Blume

Jag jobbar som dokumentärfilmare. Studerat dokumentärfilm vid Stockholms dramatiska högskola och Bisokps Arnös folkhögkola. Examensfilm: ”Männen från Vidsel” som bla visats på SVT och festivaler.

Tre projekt som är igång just nu:

For somebody else – att bära någon annans barn
Dokumentär långfilm om hur det är att vara surrogatmamma i Kalifornien, USA.
Jag har sedan 2015 gjort återkommande resor till USA för att följa de komplexa graviditetsprocesserna hos några surrogatmödrar. Projektet är under utveckling med stöd från bla Creative Europe, SFI, Konstnärsnämnden, Film i Skåne och Filmbasen. Producent: Margarete Jangård, WG film.

Det krokiga och det raka – en film om arkitekten Carl Nyrén
För mig har han alltid varit morfar Calle, i denna dokumentär lär jag känna den världsberömda arkitekten Carl Nyrén och hans prisade byggnader. En av Sveriges mest inflytelserika arkitekter, verksam i 50 år. Hans privata 8mm arkiv samt opublicerade intervjuer med honom kommer att tillsammans med nyinspelat material måla upp en personlig och nära skildring av såväl arkitekten, hans tankar samt den arkitektur han skapade. En samproduktion mellan SVT, K-special och Laika film. Med stöd från filmbasen. Producent: William Johansson, Laika Film.

Out by Art – a video experiment in the Nordic Outsider Art Community
”Vi är inte alltid som alla andra, men vi är alla individer, med olika styrkor och svagheter, likheter och olikheter. Precis som alla andra.”

Sex konstnärer med funktionsvariationer från fyra nordiska länder regisserar i detta projekt varsin konstfilm. Parallellt med dessa filmer görs en dokumentär som följer de kreativa processerna. Filmerna ger uttryck för och utforskar vad det kan innebära att vara konstnär utanför normen. Projektansvariga och konstnärliga coacher: Sven Blume och Lotte Nilsson-Välimaa. Projektet genomförs med stöd av Kulturbryggan.

Out by Art välkomnar till:
– Work in progress på Tempo festival den 7:de mars 2018.
– Premiär: Moderna museet, Stockholm, fredagen den 20:de april 2018.
Efterföljande visningar sker i England och Norden.